Acasa

Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” este institutie publica acreditata de invatamant superior si cercetare stiintifica in domeniul medico-farmaceutic uman si reprezinta cea mai veche si cea mai mare institutie de invatamant superior medico-farmaceutic din Romania. Ea a fost infiintata de catre Carol Davila, medic roman de orgine franceza, in colaborare cu Nicolae Kretzulescu in anul 1857, purtand numele de Scoala Nationala de Medicina si Farmacie.

Cu toate greutatile intampinate, Scoala Nationala de Medicina si Farmacie s-a dezvoltat treptat si la 12 noiembrie 1869 a devenit posibila infiintarea Facultatii de medicina din Bucuresti, care si-a deschis cursurile in ziua de 22 noiembrie 1869. Aceasta a fost prima facultate de medicina de pe teritoriul tarii noastre, dar si din cadrul Universitatii Bucuresti.

Cladirea actuala a Facultatii de Medicina a fost inaugurata in data de 12 octombrie 1903 cand s-a facut si inaugurarea statuii lui Carol Davila, opera valoroasa a lui Carol Storck ce prezinta intruchiparea celui ce a infiintat acest asezamant si al carui nume avea sa-l poarte mai tarziu. Inaugurarea edificiului facultatii a inseamnat o importanta evolutie a invatamantului medical din Bucuresti. Noul local a adus mari imbunatatiri in functionarea laboratoarelor si organizarea lucrarilor practice, precum si in intreaga activitate didactica.

De-a lungul celor peste 150 de ani de functionare, UMF Bucuresti a pregatit nenumarati specialisti si a constituit un etalon al cercetarii stiintifice in domeniu. Aici au activat nume mari ale artei medicale romanesti: Constantin C. Hepites (1804-1890), Nicolae Manolescu (1850-1910), Victor Babes (1854-1926), George Assaky (1855-1899), Nicolae Kalinderu (1832-1902), Thoma Ionescu (1860-1926), Gheorghe Marinescu (1863-1938), Ion Cantacuzino (1863-1934), Ion Nanu Muscel (1862-1938), Anibal Theohari (1873-1933), Ernest Juvara (1870-1933), Alexandru Obregia (1860-1937), Mina Minovici (1858-1933), Francisc Rainer (1874-1944), Constantin I. Parhon (1874-1969), Dimitrie Bagdasar (1893-1946), Constantin Ionescu-Mihaiesti (1883-1962), Stefan Minovici (1867-1935).

De asemenea aici au fost profesori doi colosi ai cercetarii mondiale Nicolae Paulescu (1869-1831), ce a jucat un rol decisiv in descoperirea insulinei si George Emil Palade (1912-2008), laureat al premiului Nobel in 1947 pentru rolul sau in descoperirea si descrierea rolului functional al ribozomilor.

In prezent, institutia detine capacitatea de pregatire a studentilor, masteranzilor si doctoranzilor la standarde europene inclusiv activitati de cercetare stiintifica de excelenta, fiind una dintre institutiile de invatamant superior consacrate din tara, recunoscuta prin cadrele didactice medicale de inalta clasa atat pe plan national si international, cat si prin pregatirea la nivel de centru de excelenta in domeniu.

Ca institutie publica acreditata de invatamant superior, universitatea este furnizor legal de servicii de formare profesionala initiala si continua, cu o bogata experienta in toate domeniile medicale reglementate general si sectorial.

In prezent, universitatea este formata din 4 facultati cu 5 domenii de licenta reglementate, acoperind toate nivelele de studiu din universitatile contemporane (licenta, master, doctorat, alte studii postuniversitare).

In acest moment in Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” se doreste promovarea educatiei (cresterea calitatii procesului de invatamant, a nivelului de competenta si performanta al absolventilor nostri si a serviciilor de instruire) si cercetarii stiintifice in acord cu cerintele de integrare in societatea cunoasterii, care presupune consolidarea si dezvoltarea Spatiului European al Educatiei si Cercetarii Stiintifice prin promovarea excelentei la nivelul tuturor activitatilor.

In spiritul traditiei recunoscute in domeniul educatiei medicale si cercetarii experimentale, preclinice si clinice, s-a constientizat ca actul educativ si de cercetare trebuie conectat la realitatile contemporane. Astfel, in ultimii ani s-au realizat eforturi sustinute pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile prin intermediul proiectelor care sa permita acordarea de sprijin tinerilor cercetatori sub forma de burse doctorale sau postdoctorale vizand dezvoltarea unor noi generatii de cercetatori si medici de excelenta, precum si oprirea exodului tinerelor elite in domeniul medico-farmaceutic. De esemenea in urma eforturilor sustinute s-a au fost accesate si fonduri nationale sau internationale destinate cercetarii stiintifice, avand drept scop atragerea tinerilor in viata academica si de cercetare, precum si crestrea calitatii si competitivitatii celor doua procese.

Proiectul actual se inscrie in cadrul unui efort mai larg, sustinut si continuu de a asigura atragerea tinerilor si motivarea acestora pentru a urma o cariera academica si de cercetare. Prin parteneriatul realizat in cadrul acestui proiect intre Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Academia Romana si Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara se va consolida colaborarea institutionala in vederea asigurarii excelentei in cadrul programului scolilor doctorale.

Proiectul va avea o durata de 36 luni si va asigura sprijinul a 80 de doctoranzi inmatriculati in urma concursului din octombrie 2010, din partea Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, din partea Academiei Romane si din partea Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.