Proiectul este dezvoltat in contextul urmatoarelor strategii europene si nationale:
1. Strategia Europeana de Ocupare.
Strategia de la Lisabona, document programatic al UE, inglobeaza Strategia Europeana de Ocupare, punand accentul pe cresterea dezvoltarii economice si ocupare, intr-o societate europeana cu dezvoltare bazata pe cunoastere, crearea unei forte de munca cu calificare inalta si flexibilitate.
Astfel proiectul urmareste cresterea atractivitatii carierei de cercetator pentru absolventii licentiati in stiinte medicale si domenii conexe cu cresterea calificarii lor, prin inrolarea in cadrul unui program de studii doctorale, asigurandu-le sprijin financiar si acces la perfectionare profesionala. Se creeaza premisele necesare pentru pregatirea performanta a celor mai valorosi absolventi.
Progresul economic al societatii europene bazat pe cunoastere este strans legat de cresterea performantei stiintifice (cercetare fundamentala, comunicare, inovare). Acest obiectiv depinde de atragerea si mentinerea in cariera de cercetare a celor mai performanti absolventi. Proiectul aduce un consistent sprijin financiar pentru doctoranzi, care sa determine orientarea acestora spre cercetare.
2. Programul National de Reforme 2007-2010.
Proiectul propus poate contribui la realizarea unui important obiectiv al PNR: stimularea ocuparii fortei de munca si imbunatatirea calitatii resurselor umane.
Proiectul urmareste depasirea unui posibil nivel de plafonare al pregatirii in domeniu, prin sprijinirea financiara directa a doctoranzilor, astfel incat studiile de doctorat si implicit activitatile de cercetare sa devina principala ocupatie a doctoranzilor. Avem in vedere evitarea situatiei ca studiile doctorale sa devina doar o anexa a ocupatiei principale a doctoranzilor (activitati universitare sau practica medicala etc).
Atragerea doctoranzilor catre activitati dedicate in principal pregatirii avansate si cercetarii va avea drept rezultat, pe langa cresterea productiei stiintifice, si obtinerea de competente sporite a absolventilor studiilor doctorale, imbunatatindu-se competitivitatea lor pe piata europeana a muncii.
3. Planul National de Dezvoltare 2007-2013.
Un obiectiv major al PND este reprezentat de eliminarea disparitatilor de dezvoltare intre regiunile tarii.
Proiectul reuneste Academia Romana si doua centre universitare strategice pentru invatamantul din domeniul sanatate si domenii conexe, din doua regiuni diferite de dezvoltare – Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti si Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara.
Sprijinirea financiara a doctoranzilor din cele trei institutii si cresterea mobilitatii academice vor contribui la cresterea competentelor profesionale ale doctoranzilor inclusi in grupul tinta, antrenand dezvoltarea egala a resurselor umane inalt calificate din doua regiuni ale tarii.
4. Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013.
Proiectul contribuie la realizarea a doua din cele patru prioritati tematice ale CSNR: dezvoltarea si folosirea mai eficienta a capitalului uman din Romania, respectiv cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti. Prin cresterea mobilitatii academice, se va obtine imbunatatirea competentelor si, implicit, a competitivitatii cercetatorilor. Ne asteptam ca ulterior, acestia sa opteze pentru cariere in cercetare pe termen lung. Pe termen mediu, institutiile implicate le pot oferi oportunitatea de a ocupa pozitii de cercetatori post-doctorali, pentru a contribui la formarea unor generatii viitoare de doctoranzi, la standard europene. Proiectul contribuie si la realizarea prioritatii teritoriale: promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate. Grupul tinta al proiectului este reprezentat de 80 de doctoranzi la forma de studiu cu frecventa, selectati prin concurs.
In plus, proiectul permite asigurarea unei finantari directe suficiente, constante si sigure pentru doctoranzi, care va preveni posibilul abandon al studiilor doctorale si va stimula indreptarea reala a intregii capacitati de lucru catre cercetare.